Just bought an EM1 - Advice needed

terry_em1

Active Member
Joined
May 12, 2013
Messages
545
Car(s)
GD3 Fit and EM1 Civic
Whats the story lads. I've just picked up an EM1 thats been left sitting since late January 2018, so nearly 4 years.

I got the car home without having to tow it. Brand new battery and some petrol was all that it needed. The B16A2 sprung back to life, first turn of the key.

The advice I need from you lads is, what should I change out immediately or check? I'm aware that the oil and filter need to go, and that the tyres are possibly dried out from sitting so long. I've zero experience with the B-series, as this is my first one. Plus I've never bought a car that has sat so long.

What I've been recommended so far is to change the plugs, fuel filter, check the VTEC solenoid, and check the earthing wires for any rust. Any advice would be appreciated, thanks.
 

iRELOADED

Jordan 258
Joined
Oct 11, 2013
Messages
429
Car(s)
Civic Jordan 258 / Alfa Romeo Giulia Veloce
As above. I’d be changing the belt and pump just to be sure. Personally I’d be pulling the sump off to check contents and then replace gasket
 

Rh9312

New Member
Joined
Sep 22, 2020
Messages
19
Car(s)
Black Ek9
Same as above do all the filters & fluids engine oil, gearbox oil, coolant, clutch fluid and brake fluid. No harm down the line to check Rod Bearings too if its a high mileage engine..
Also Thermostats like to go on a B series so pick up one of them
 

terry_em1

Active Member
Joined
May 12, 2013
Messages
545
Car(s)
GD3 Fit and EM1 Civic
Well lads. I find out the oil pump, water pump and timing belt tensioner weren't done too long ago. Although the belt itself was done 5 years ago. I'm afraid it has probably dried out like the tyres, so better safe than sorry.

Thanks for all the advice so far :beer:
 

terry_em1

Active Member
Joined
May 12, 2013
Messages
545
Car(s)
GD3 Fit and EM1 Civic
I’m posting my issues with the car on here instead of starting a completely new thread.

Can anyone shed some light on this? A few of the electrics don’t work. Rear demister switch, hazard switch, wiper stalk and sunroof controls. They are what I’ve found so far that don’t work. I changed the fuses, spotting some incorrect amp numbers and correcting them. They still don’t work.

A few people told me its possibly a bad earth? I’ve never dealt with this issue on any of my past cars, so any help would be appreciated, especially locations of these earths.
 

iRELOADED

Jordan 258
Joined
Oct 11, 2013
Messages
429
Car(s)
Civic Jordan 258 / Alfa Romeo Giulia Veloce
putting a multimeter in where the fuse should be on continuity and then checking if you get some with operation of the various items would be a starting point to tell you in the circuit is good or not.

If you have indicators but no hazards I would assume its the button thats faulty rather than a bad earth (in that case anyway)
 
Top