Kswap starting help


B18C'R EK

Donator
Donator
Joined
Jul 8, 2010
Messages
3,599
Ok lads i have abit of a problem here

Kswapped my eg9 siR, full running gear is out of a eg hatch, everything has gone in nicely but its not firing up

For now i have put live an earth on to my fuel pump with my booster pack to get fuel pump priming, so fuel is travelling up but still not firing up

Engine turns over with key, also running Hondata kpro ecu

What can it be?
 


B16Swt

Because Racecar.....
Staff member
Donator
Joined
Sep 27, 2015
Messages
1,459
Car(s)
Ek9
Have you got an noid light or scope you can use to see if the injectors are pulsing?
Have you got a spark?
 


jesse888

Ek9+Turbo+Nurburgring= Heaven
Staff member
Donator
Joined
Oct 16, 2012
Messages
8,932
Does the ecu need a signal from the fuel pump to fire the injectors?
 




jesse888

Ek9+Turbo+Nurburgring= Heaven
Staff member
Donator
Joined
Oct 16, 2012
Messages
8,932
so what's stopping you from wiring the pump in normally?
 



jesse888

Ek9+Turbo+Nurburgring= Heaven
Staff member
Donator
Joined
Oct 16, 2012
Messages
8,932
Have you done that before with a kpro ecu?

No earths missing?
 



Jack24

Member
Joined
Sep 13, 2011
Messages
805
Try fuse 23 or 13 I can't remember which. There might be a connection grounding out somewhere
 


B18C'R EK

Donator
Donator
Joined
Jul 8, 2010
Messages
3,599
Have you done that before with a kpro ecu?

No earths missing?
As far as i know no none missing

Have you disabled the multiplexor ( inmobilizer ) on Kpro, if there is any ?
Yea few people have said that, but it all come out of a running car?

Try fuse 23 or 13 I can't remember which. There might be a connection grounding out somewhere
Fuse box inside car? The fuse itself needs grounding?
 


B18C'R EK

Donator
Donator
Joined
Jul 8, 2010
Messages
3,599
Well lads i have jus had the injectors out an they dont seem to be working, fuel pump is direct live an earth so its getting fuel to the fuel rail but injectors are not spraying

turned ignition on an off few times see if they spray, also cranked it few times but still nothing
 




b16 mini

Ek9 obsession
Staff member
Donator
Joined
Mar 10, 2008
Messages
3,207
Car(s)
1997 Ek9,1996 ek4 siR, 1972 b18c4 mini
I would say you need to wire the pump up properly to complete the curcuit before the injectors will fire
 


SPek9

Donator
Donator
Joined
Aug 24, 2009
Messages
2,502
I would say you need to wire the pump up properly to complete the curcuit before the injectors will fire

This is what I'm thinking also, the ECU will more than likely need the signals that the fuel pump circuit is complete before it will open the injectors, is there a reason that you have a direct live and earth instead of using the cars fuel pump loom?
 


Vtec6000

Super Moderator
Staff member
Donator
Joined
Jun 5, 2007
Messages
6,222
Ecu doesn't care if the fuel pump is working or not so can rule that out. I would check the engine loom earth strap[(it's located along loom close to injector clips) the best place to put this earth is as per picture below
 


SPek9

Donator
Donator
Joined
Aug 24, 2009
Messages
2,502
Ecu doesn't care if the fuel pump is working or not so can rule that out. I would check the engine loom earth strap[(it's located along loom close to injector clips) the best place to put this earth is as per picture below

Good shout, when I was trying to calibrate my new TPS recently I wasn't getting the right voltage with the meter (5v-12v instead of 0.49-4.5v and even getting voltage on the - wire) I then realised that I still had the loom earth strap disconnected from changing the injectors. As soon as I put the earth back on the TPS voltage signals were what they should be
 


B18C'R EK

Donator
Donator
Joined
Jul 8, 2010
Messages
3,599
Thank you for all the help everyone

I have got the injectors firing now, needed earth to the injectors, i changed the intake so maybe thats why

Before it used to turn over on key but now its just clicking but not turning over, you think its the starter?
 


SPek9

Donator
Donator
Joined
Aug 24, 2009
Messages
2,502
Thank you for all the help everyone

I have got the injectors firing now, needed earth to the injectors, i changed the intake so maybe thats why

Before it used to turn over on key but now its just clicking but not turning over, you think its the starter?


It was the injector loom main earth that Aonghus "vtec6000" suggested in the end then, that's good


I'm sure you have checked this but is your battery at full charge? If the battery is weak it will just click when you try the ignition. Again your connections and earths to the starter and alternator are very important.

It's good practice to have a couple of good earths to the gearbox and head and make sure they are connected to good clean bare metal at each end
 


Top